Na maanden van spanning opgebouwd te hebben werd het voor drie mensen van de atb-club United Wheels dan toch echt vijf Juni, de dag van limburgs mooiste! Marcel Kellenaers, Twan Tissen en ondergetekende hadden op Woensdag de 2e de laatste training afgewerkt en om half acht op zaterdagochtend stonden we startklaar om naar het zuiden af te reizen. De thermometer gaf al 14 graden aan en het zou een warme dag worden! Marcel had de vrijdag vooraf al de oude kar geregeld en na alles te hebben ingeladen konden we vertrekken. Het beloofde nogal druk te worden vandaar dat we ons reisschema al iets hadden bijgesteld, we hoopte namelijk om half tien uur op de fiets te zitten. In de laatste nieuwsbrieven van de organisatie werden we voorbereid op ongeveer 18000 inschrijvingen. Dit bleken er uiteindelijk 20000 te zijn geworden!! Na een half uurtje rijden waren we Roermond al voorbij dus dit beloofde helemaal goed te komen. Hier en daar werden ingehaald door auto's met een fietsendrager of een busje met fietsen erin. In de buurt van Ten Esschen werd het heel erg druk en konden we niets anders doen dan de file induiken. Het was toen nog ongeveer 7 km rijden. Uiteindelijk konden we om ongeveer 11 uur!!! de auto uit en ons klaar maken om de startkaart op te halen. Op het startterrein was het druk maar gezellig en heel goed geregeld. Na een startfoto gemaakt te hebben zijn we om 20 minuten over 11 onder de startboog door gereden voor onze 55 km. Het was inmiddels 28 graden!


Het begon met een klein stukje over verharde weg richting de eerste klim, waarna het veelal over onverharde brede paden met af en toe een stukje single track ging. Het tempo lag vrij hoog en na een uurtje kwamen we aan op de eerste rustplaats op ongeveer 20 km. Hier was ook weer alles heel goed verzorgd en niet druk. Peperkoek, bananen, gevulde koeken en voldoende gratis Aquarius. Hier hebben we de verbrande calorieën aangevuld waarna we onze weg vervolgde. De route werd zeer goed aangegeven met oranje bordjes met het internationale mountainbiketeken erop. We kwamen hier en daar op voor ons bekende stukken omdat we vorig jaar met het uitstapje ook hier in buurt zijn geweest. Onderweg kwamen we zeer pittige beklimmingen tegen maar ook afdalingen over gravelpaden waar de snelheden ruim boven de 40 km per uur lagen. Hier was het erg opletten! We kwamen onderweg veel mensen tegen die een lekke band hadden of in de schaduw zaten bij te komen. Niet zo heel gek met de brandende zon op het bolletje. Na ongeveer 40 km kwamen we aan op de tweede rust waar het drukker was omdat hier alle routes bij elkaar waren gekomen. Hier was het echter ook weer zeer goed verzorgd. Zoals al gezegd waren er erg veel mensen op de route maar daar hebben we onderweg eigenlijk weinig last van gehad, het was druk maar niet vervelend. Het was mooi om te zien dat je regelmatig de routes van de racefietsen kruiste en dat zo eigenlijk iedereen door het mooie limburgse landschap slingerde.
 
In de laatste 15 km begonnen de beentjes een beetje tegen te werken en we waren dan ook blij om onder de finishboog door te komen. Na ongeveer 3,5 uur onderweg te zijn geweest smaakt zo'n koud pilsje of frisdrank echt heerlijk! Op het start/finishterrein was het gezellig druk met van de zon en de muziek genietende mensen. Hier hebben we nog wat rondgelopen bij de standjes van fietsbladen en fietsen, waarna we in de auto zijn gestapt en huiswaarts gekeerd. Nu stond er gelukkig geen file en om half vijf waren we weer in Wanssum
 
Al met al hebben een zeer leuke dag gehad met een schitterende route en prachtig weer. Zeker volgend jaar voor herhaling vatbaar!
 
Groeten Coen
 
TIP: kijk ook eens naar de foto's en de fimpjes op de site!